Следва

300 кандидатки за Мис

Уъркшоп Капоейра

За всички, които познават, обичат и практикуват изкуството на танца капоейра в България от 18 до в Червената къща ще се проведе...

Events преди 15 години

За всички, които познават, обичат и практикуват изкуството на танца капоейра в България от 18 до в Червената къща ще се проведе Капоейра уъркшоп
с Едуардо Очоа - Професор Лалодонте (Мексико).


Изкуството капоейра е създадено от африканските роби, доведени от португалците в Бразилия през XVI век. Афро-бразилската еклектика, израз на свободата, се превръща в ритуал, в бойно изкуство, което съчетава в себе си игра на движенията, акробатика, танц, и всичко това изпълнено с музика и ритъм. В

Главната идея на този уъркшоп е българските участници да опитат елементи на играта-танц. Това включва песни и думи на португалски език, музика на каиксиксис, пандейро и биримбау, ритници, защити и флорейос (акробатики), рода (кръгове), капоейра игри. Преподаването на капоейра не е единствената цел на уъркшопа, той също се стреми да предаде концепции като Макулеле, Самба де Рода и форро, които са основни елементи на играта. 

Днес капоейра се свързва предимно с робите и тяхната борба за свобода и лично достойнство. Борба въпреки изгубените далечни корени и насилието на една чужда и много различна култура.

Традиционната музика и песните са наистина важни, особено в по-традиционните форми на капоейра. Музиката се изпълнява на ударни инструменти, в по-голямата си част произхождащи от Африка. Малкият оркестър традиционно е съставен от три berimbaos, atabaque, agogo и reco-reco. Беримбау е най-важният инструмент, който е водещ, определя ритъма и темпото. Най-ниско звучащото беримбау се нарича gunga. Музикантът, който свири на този инструмент, е овластен да прекъсне “двубоя” ако се налага (ако има прекалено много напрежение между двамата играещи, например), а също така и да ускорява или да забавя музиката, за да окуражи играещите или да ги успокои , когато например единият е съборен на земята или падне.

Музиката е циклично построена, което й придава почти хипнотично качество, така че в следването на един и същи ритъм могат да минат час и повече. Мелодията е свързана с различни песни: солови, въвеждащи песни – или ladainha; песни във формата на диалог между солиста и припяващия хор; песни, при които солистът преобладава над хоровото припяване. Солистът, който обикновено импровизира на основата на песен от устно предаваната традиция, реагира на движенията на двамата “бойци” и открива музикалния контекст чрез избора на песен като подава репликата, за да бъде тя подета от хора.

Инструкторът Едуардо Очоа (Професор Лалодонте) е фотограф, учител по фотография и литургически кантор. Занимава се с капоейра от 1998 г. и е участвал в семинари и срещи в Бразилия, Израел и САЩ. Защитава професура през август 2008 в Longe Do Mar, Мексико сити (ContraMestre Cigano), в Обединената асоциация по капоейра, Бъркли, Калифорния (Mestre Acordeon) и в Cordao de Ouro, Sao Paulo (Mestre Suassuna).

На английски език. Предварителна регистрация за уъркшопа - на [email protected] или на тел.                02/988 81 88        . Броят на местата е ограничен. Необходимо е участие в петте дни, не се допуска частично участие. Такса за целия уъркшоп: 75 лв.

Капоейра уъркшоп ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената къща” между 18-22 февруари (сряда-неделя) от 10.00 до 14.00 ч. в Червена зала.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?